Send inn sitemap til Google, Yahoo og MSN

I november 2006 gikk Google, MSN og Yahoo sammen for å forbedre indekseringen av internett. De ville komme frem til en felles standard for nettredaktører som gjorde det mulig å sende inn nettkart (sitemaps). Formålet med nettkart var å lage en enkel og uniform standard som skulle hjelpe de som ikke fikk indeksert alle nettsidene sine.

Søkemotorene kom til enighet, og resultatet kan du lese mer om på det offisielle nettstedet, sitemaps.org

Hvordan lage et sitemap?

sitemap
  1. De fleste {CMS} har som oftest moduler som lager et sitemap automatisk. Sjekk på nettstedet til CMS-leverandøren din, om de har plugin som lager sitemap.
  2. Et annet alternativ er å bruke en webbasert sitemap generator. Problemet med nettkartgeneratorer, er at de kun lager et statisk nettkart. Altså må du lage et nytt for hver gang du oppdaterer websiden din. Dog fungerer det greit, dersom nettstedet ditt sjelden oppdateres.
  3. Du kan også programmere et selv. Fordelen er selvfølgelig at nettkartet er dynamisk, og oppdaterer seg automatisk når du legger ut eller forandrer innholdet på webben din. Hvis du vil kode ditt eget nettkart, kan du lese om sitemaps XML formatet her.

Enten du velger å lage et xml sitemap selv, eller bruker en sitemap creator til å gjøre jobben, så er det viktig å validere nettkartet.

Send inn sitemap til søkemotorene

Hvis du ikke vet hva robots.txt er, kan du lese mer på The Web Robots Pages. Det første du burde gjøre er nemlig å skrive hvor nettkartet ditt er i robots.txt-filen, og det gjør du på følgende måte:

  1. User-agent: *
  2. Sitemap: http://www.nettbladet.com/sitemap.xml

Dette forteller robotene til søkemotorene hvor nettkartet ditt ligger. Videre kan du legge inn sitmap i søkemotorene direkte.

Legg inn sitemap hos MSN

MSN har ikke, i motsetning til Google og Yahoo, et eget system for mottak av sitemap. I webmaster kretser er likevel en god metode å bruke en tjeneste fra moreover. For å legge inn nettkartet i moreover, bruker du følgende URL

  • http://api.moreover.com/ping?u=http://URL-til-ditt-sitemap

For nettbladet ville det blitt:

  • http://api.moreover.com/ping?u=http://www.nettbladet.com/sitemap.xml

Send sitemap til Google

Alle nettredaktører bør ha en konto hos Google webmaster tools. Det koster selvsagt ingenting.

Du må først verifisere at du er eieren av nettstedet, og etter det kan du bla deg frem i verktøymenyen sende inn URL-en til ditt sitemap.

Gi sitemap til Yahoo

Yahoo har også utviklet et senter for webredaktører. De kaller det for Site Explorer.

Lag konto, logg inn og legg inn nettstedet ditt der. Klikk på nettstedet, og velg Authentication. Gjør som de sier, og verifiser at du er eieren. Prosessen kan ta opptil 24 timer, så smør deg med tålmodighet. :)

Videre legger du inn nettkartet som et feed. (Hvis du har eget RSS-feed, så legg inn det også).

Submit sitemap til ASK

Ask er en relativt lite brukt søkemotor i Norge, men den er likevel verdt å nevne. For å sende inn sitemap til ASK, går du frem på samme måte som for MSN search, men denne gangen bruker du følgende URL:

  • http://submissions.ask.com/ping?sitemap=http%3A//URL-til-ditt-nettkart

Del denne artikkelen

Del og favoriser

For en oversikt over alt innhold, se sitemap